Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Na een operatie kan oedeem (vocht) in de arm en/of het wondgebied ontstaan door ophoping van wondvocht en/of belemmerde afvoer van lymfe. Dit kan komen door verwijdering van de okselklieren, okselkliertoilet of schildwachtklierbehandeling, zoals het geval kan zijn bij de behandeling van borstkanker. Littekens in dit gebied kunnen ook een barrière voor afvoer van vocht veroorzaken.

Lymfoedeem kan ook jaren na de behandeling nog ontstaan door bijvoorbeeld een trauma, overbelasting of infectie aan de behandelde zijde.

Behandeldoel
Het behandeldoel is verbetering van de vochtafvoer uit het oedeemgebied. Dit houdt in het bevorderen van de weefseldoorlaatbaarheid in het gebied waar het vocht aanwezig blijft en van de passages in barrièregebieden.

De behandeling
Manuele Lymfe Drainage (MLD) is een milde, grootvlakkige, vloeiende en ritmisch uitgevoerde massagemethode ter ondersteuning van de werking van het lymfesysteem. Het effect van deze massage is:
– Drainage van het lymfesysteem, bloedvatsysteem en weefsel
– Een snellere en effectievere werking van het lymfestelsel
– Pijnstilling door milde massagetechniek en afname van stuwing, ontstaan door oedeem
– Het bevorderen van lokaal herstel
– Stimulatie van lymfeknopen. Het verbeterd het vrijkomen van in het lymfestelsel opgeslagen witte bloedlichaampjes; de “vuilnismannen” en verdedigers van ons lichaam.

Oefentherapie
De fysiotherapeut lymfedrainage is naast de MLD alert op bewegingsstoornissen en beperkingen van gewrichten. Hij zal oefentherapie geven ter ondersteunig van de drainage, ter mobiliteitsverbetering en verhoging van de belastbaarheid en spierversterking van het door oedeem getroffen lichaamsdeel of gebied.

Voor meer informatie: zie de website van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie.  www.nvfl.nl

Lymftaping
Lymftaping is een tapemethode met speciale elastische tape ter ondersteuning van de MLD. De liftende werking van de zeer elastische tape op de huid heeft een directe werking op het oppervlakkig gelegen lymfsysteem met als effecten de verbeterde onderhuidse bloedcirculatie en afvoer van lymfe.

De tapestroken worden op diverse manieren aangebracht, zodat de de gerekte tape meer ruimte creëert. Dit stimuleert de nieuwvorming van weefsel. (Huid)contracturen kunnen zo voor een groot gedeelte teruggedrongen worden en kan er meer bewegingsruimte worden gecreëerd.

Zwachtelen en therapeutisch elastische kousen
Alleen MLD en lymftaping is vaak niet voldoende om het oedeem onder controle te houden.
Daarnaast wordt bij ernstig oedeem gezwachteld ter afname van het oedeem en preventie voor wondroos. Bij voldoende afname wordt een therapeutisch elastische kous aangemeten. Ter ondersteuning kan met een geringe regelmaat MLD gegeven worden.

Zwachtelen kan vaak voorkomen worden, als men alert is op het ontstaan van oedeem en snel met MLD behandeld kan worden. Het team van huid- en oedeemtherapeuten van Clara Feenstra is binnen Zande Therapie & Zorg eveneens gespecialiseerd in de behandeling van lymfoedeem. Op dit gebied bestaat er een overleg en samenwerking.

Start typing and press Enter to search